הרובוטים האנושיים, המכונים גם הומנואידים, הם סוג של רובוטים המיועדים לחקות את מראה ותפקוד גוף האדם. הם משלבים יכולות פיזיות, קוגניטיביות וחברתיות הדומות לאלו של בני אדם, והם מסוגלים לנוע, לחשוב, לתקשר ולפעול באופן עצמאי.
תחום הרובוטיקה עבר כברת דרך מאז תחילת דרכו, עם התפתחות משמעותית בשנים האחרונות הודות להתקדמות בתחומי הבינה המלאכותית, למידת מכונה, ראייה ממוחשבת וביוטכנולוגיה והרובוטים האנושיים הם חלק מהתפתחות הגדולה בתחום.
לפני כמה שנים, רובוטים דמויי אדם היו מגושמים ומסורבלים, וכעת לאחר שנים של מחקר ופיתוח, הרובוטים אנושיים סוף סוף מתחילים להיכנס לעולם האמיתי.
הם יכולים לשמש לסיוע בניתוחים, טיפול בחולים קשישים או נכים, שיקום פיזי ותחומי רפואה נוספים, להשתלב בתהליכי ייצור מורכבים, לבצע משימות עדינות ומסוכנות ולשפר את היעילות והפרודוקטיביות. בנוסף הם יכולים לשמש לביצוע משימות סיור, חילוץ פצועים, פירוק מוקשים ולוחמה בטרור ועוד.
בעוד שהרובוטים אנושיים משתלבים בעולם האמיתי ויוצרים השפעות חיוביות בתחומים רבים, השימוש בהם עדיין מוגבל, ועלויות הפיתוח שלהם מאוד גבוהות.
קיים ביקוש גדול בשוק לרובוטים דמויי אדם מתקדמים עם יכולות AI גדולות יותר ותכונות דמויות אנושיות שיכולים לקחת על עצמם יותר תפקידים כדי לסייע בעבודות השונות.
מהם רובוטים אנושיים?
הרובוטים האנושיים הם רובוטים שדומים ופועלים כמו בני אדם. רובוטים אלו, שנועדו בדרך כלל לחקות ביטויים, אינטראקציות ותנועות אנושיות אותנטיות, מצוידים לרוב במערך של מצלמות, חיישנים ולאחרונה גם טכנולוגיות AI ולמידת מכונה.
מאפיינים עיקריים:
- הרובוטים האנושיים מעוצבים באופן המזכיר גוף אנושי, עם גפיים, פלג גוף עליון וראש.
- הם מסוגלים לנוע באופן זורם וטבעי, תוך חיקוי תנועות אנושיות כמו הליכה, ריצה, טיפוס ואף ריקוד.
- הרובוטים האנושיים מצוידים במערכות בינה מלאכותית המאפשרות להם ללמוד, לחשוב, לקבל החלטות ולפתור בעיות באופן עצמאי.
- רובוטים אנושיים מסוגלים לתקשר עם בני אדם באופן טבעי, הן באופן מילולי והן באופן לא מילולי. הם מסוגלים להבין רגשות אנושיים, להגיב בהתאם ולפתח קשרים חברתיים.
רובוטים אנושיים – דוגמאות
הנה כמה דוגמאות לרובוטים דמויי אדם המובילים הפועלים בעולמנו כיום.
הרובוט Figure 01
הרובוט דמוי האדם Figure 01 נוצר בעקבות שיתוף פעולה בין חברת Figure AI, המפתחת רובוטים דמויי אדם לבין חברת OpenAI.
Figure 01 יכול בזמן אמת לנהל שיחות זורמות ומורכבות עם אנשים תוך הבנה מעמיקה של ניואנסים ודקויות בשפה, בנוסף הוא יכול ולבצע פעולות על פי בקשות.
יכולותיו הפיזיות המתקדמות של Figure 01, הכוללות נשיאת משקל של עד 20 ק"ג ותנועה במהירות של 1.2 מטר לשנייה (כ-4.3 קמ"ש), הופכות אותו לכלי יעיל ורב-תכליתי, המתאים לביצוע משימות מגוונות.
Unitree H1 הרובוט האנושי המהיר ביותר בעולם
רובוט דמוי האדם הראשון שיכול לבצע היפוך לאחור ללא שימוש בעזרים הידראולים.
בשבוע שעבר, הרובוט הסיני Unitree H1, הפך לרובוט דמוי האדם הראשון שיכול לבצע היפוך לאחור ללא שימוש בעזרים הידראולים.
בנוסף הוא גם שבר שיא, כרובוט האנושי המהיר ביותר בגודל מלא. הוא השיג מהירות הליכה ליניארית של 7.38 מייל לשעה (3.3 מטר/שניה) על משטח שטוח. שיא המהירות הקודם עבור דמוי אדם נקבע על ידי אטלס של בוסטון דינמיקס, שרץ במהירות של 5,59 מייל לשעה (2,5 מ' לשנייה).
הרובוט Ameca
Ameca היא רובוט הומנואידי מבית Engineered Arts, שהוצגה לראשונה בינואר 2023, היא בעלת מראה ריאליסטי ופנים הבעתיות. Ameca נחשבת לרובוט המתקדם ביותר שמונע בינה מלאכותית ודומה לצורת אדם שפותח.
Ameca בעלת מראה ריאליסטי ופנים הבעתיות, והיא מסוגלת לחקות תנועות אנושיות באופן מדויק.
היא יכולה לזהות רגשות וגילים בעת אינטראקציה עם בני אדם ולתקשר בחזרה עם ביטויים נפוצים כמו תדהמה והפתעה, ומחוות כמו פיהוק ומשיכת כתפיים.
Ameca מסוגלת להגיב לאצבע אנושית מנופפת. באמצעות מצלמות ברזולוציה גבוהה לעיניים, היא מסוגלת לסרוק את האזור שמסביב, ולהגיב לתנועות האצבע, בעוד שעם חיטוט באף נראה שהיא לא אוהבת.
הרובוט של טסלה – Optimus – Gen 2
חברת טסלה מפורסמת במכוניות החשמליות שלה, אבל החברה גם מובילה עולמית ברובוטיקה ומערכות AI מדהימות. רובוט הומנואידי מבית Tesla הוצג לראשונה באוגוסט 2022, והוא מיועד לביצוע משימות ביתיות. כעת החברה חשפה את Optimus – Gen 2 – הרובוט האנושי העדכני שלה.
הרובוט בעל תנועות הידיים עדינות ומדויקות עד כדי כך שהוא יכול להרים ביצים.
לרובוטים דמויי אדם של טסלה יש בינה מלאכותית המאפשרת להם לקיים אינטראקציה עם העולם הסובב אותם, באופן אוטונומי לחלוטין.
טסלה מתכננת לייצר את Optimus בייצור המוני, בדומה למכוניות בייצור המוני של טסלה.
הרובוט EveR 6
רובוט דמויי אדם בעל הבעה רגשית שעוצב על ידי המכון לטכנולוגיה תעשייתית של קוריאה (KITECH).
הרובוט ה-EveR 6, בעל פנים דמויות אנושיות, שתי זרועות רובוטיות , צוואר וראש. הוא מתוכנת באמצעות טכנולוגיית "לכידת תנועה" חדשנית כדי לשכפל את התנועות של מוליך אנושי.
רובוט EveR 6 שימש כמנצח תזמורת, הוא קד קידה לקהל ונופף בזרועותיו כדי לשלוט בקצב ההופעה החיה. הוא הנחה את היצירות בהצלחה, הן באופן עצמאי והן בשיתוף מאסטרו אנושי שעמד לידו במשך כחצי שעה. בנוסף הוא הדריך יותר מ-60 נגנים מהתזמורת הלאומית של קוריאה שניגנו בכלים קוריאניים מסורתיים.
המפתחים של EveR 6 עובדים כעת על לאפשר לרובוט לבצע מחוות שאינן מתוכנתות מראש.
הרובוט Sophia
Sophia היא רובוט הומנואידי מבית Hanson Robotics, שהוצג לראשונה בשנת 2016. Sophia ידועה ביכולותיה לנהל שיחה עם בני אדם ולהביע רגשות.
סופיה יכולה לחקות יותר מ-60 הבעות אנושיות ומשתמשת בבינה מלאכותית, זיהוי פנים וחיבור לאינטרנט כדי להעתיק התנהגות אנושית בצורה מדויקת יותר.
היא הפכה לשגרירת החדשנות הרובוטית הראשונה של תוכנית הפיתוח של האו"ם, הופיעה בתוכנית הלילה ובבוקר טוב בריטניה (ומאות של ועידות) וקיבלה אזרחות מממלכת ערב הסעודית .
הרובוט האנושית Jia Jia
Jia Jia היא רובוט הומנואידי (הומנואיד) שפותח על ידי חברת "אקדמיית הסיליקון של בייג'ינג" בסין. היא הוצגה לראשונה בשנת 2016, ומאז הפכה לאחד הרובוטים האנושיים המפורסמים והמתקדמים ביותר בעולם.
היא בעלת מראה מציאותי של אישה סינית, עם שפתון, היא יכולה להזיז את זרועותיה, ליצור הבעות פנים שונות ולהגיב לרמזים בשיח.
היא בעלת גוף גמיש המאפשר לה לבצע מגוון תנועות אנושיות, כולל הליכה, ריצה, ישיבה ועמידה. פניה מצוידים במערכת חיישנים מתקדמת המאפשרת לה לזהות פנים, הבעות פנים ורגשות. היא גם מסוגלת להבין ולדבר בשפה הסינית המנדרינית, הן באופן בעל פה והן בכתב.
היא לא מסוגלת לחשוב באופן עצמאי, וזקוקה להנחיות ותכנות מפורשים כדי לבצע משימות. היא גם אינה מסוגלת להבין רגשות אנושיים מורכבים, ולעיתים קרובות היא מתקשה לתקשר עם בני אדם באופן טבעי.
פרויקט GR00T
בכנס GTC 2024, אנבידיה הציגה פריצת דרך משמעותית בתחום הרובוטיקה: פלטפורמת GR00T ליצירת הדור הבא של הרובוטים האנושיים.
פרויקט GR00T נועד לאפשר לחברות לפתח רובוטים אנושיים מתקדמים יותר, בעלי יכולות משופרות של הבנת שפה אנושית וחיקוי תנועות אנושיות.
הטכנולוגיה החדשנית של אנבידיה פותחת דלתות לעולם חדש של אפשרויות בתחום הרובוטיקה, ומאפשרת פיתוח רובוטים אנושיים חכמים, יעילים ורב-תכליתיים יותר.