מסטודון (Mastodon) היא רשת חברתית מבוזרת בקוד פתוח וחופשית. היא אינה שייכת לתאגיד ענק שמטרתו להרוויח כסף, אלא היא מנוהלת על ידי קהילות עצמאיות המפעילות שרתים נפרדים. כמו כל רשת חברתית אחרת , גם מסטודון מאפשר למשתמשים לקיים אינטראקציה זה עם זה ולשתף תוכן.
מסטודון נועדה להיות אלטרנטיבה מבוזרת לטוויטר ולפלטפורמות מדיה חברתית פופולריות אחרות הנשלטות על ידי חברה אחת.
מהי מסטודון?
בהשוואה לפלטפורמות ריכוזיות כמו פייסבוק וטוויטר, מסטודון נחשבת לרשת חברתית צעירה, ויש לה פחות משתמשים. מסטודון היא פלטפורמת מיקרו-בלוגים מבוזרת בקוד פתוח שהוקמה ב-2016 על ידי מפתח התוכנה הגרמני Eugen Rochko. היא אינה בבעלות תאגיד יחיד, אלא מנוהלת על ידי קהילות עצמאיות והמטרה שלה היא להועיל לציבור, ולא לבעלי המניות. מסטודון מתבססת על תרומות ותמיכה קהילתית, וקצב הפיתוח שלה איטי יחסית.
היתרונות במסטודון
- חשבון המסטודון מעניק למשתמש גישה לפלטפורמות ה- Fediverse, רשת מקושרת של שירותי מדיה חברתית שונים.
- כללים וחוקים: במסטודון כל אחד יכול להחליט על הכללים שלו, וכל משתמש יכול להחליט לאיזו קהילה להצטרף. במידה ולא אוהבים חוקים של שרת אחד, אפשר ללכת לקהילה אחרת או אפילו ליצור שרת חדש ולהגדיר חוקים חדשים.
- קוד פתוח : כל אחד יכול להקים שרת משלו ולהתאים אותו לצרכים הספציפיים שלו ולמפתחי הפלטפורמה אין זכויות יוצרים.
- פרסומות : מסטודון אומרת שהיא " לעולם לא תציג מודעות או תדחוף פרופילים כדי שתוכל לראות. זה אומר שהנתונים שלך והזמן שלך הם שלך ושלך בלבד ."
- מסטודון אינה משתמשת באלגוריתמים כדי להתחבר לתוכן מסוים.
אופן השימוש ברשת החברתית?
אפליקציית מסטודון זמינה הן בחנות Google Play והן בחנות האפליקציות של אפל.
השימוש בה דומה במובנים רבים לפלטפורמות רשתות חברתיות אחרות, כמו טוויטר. אפשר לפרסם פוסטים ("toots"), לעקוב אחר משתמשים אחרים, ולקיים אינטראקציות חברתיות.
תכונות
- פיד כרונולוגי: מסטודון מציג פיד כרונולוגי של פוסטים, שבו רואים את כל הפוסטים מהאנשים שעוקבים אחריהם, לפי סדר פרסום.
- מגבלת תווים : מסטודון תומך בכ-5,000 תווים לכל פוסט.
- קהילות: מסטודון מאורגנת סביב קהילות, המבוססות על נושאים, תחומי עניין או מיקום גאוגרפי. ניתן להצטרף לקהילות רבות, ולמצוא אנשים עם תחומי עניין דומים.
- האשטאגים: בדומה לרשתות חברתיות אחרות, גם במסטודון ניתן להשתמש בהאשטאגים כדי למצוא פוסטים בנושאים מסוימים.
- הודעות ישירות : הודעות ישירות במסטודון הן רק פוסטים של @username, ולא הודעות פרטיות שמגיעות לתיבת DM.
בחירת שרת
כדי להתחיל להשתמש במסטודון יש צורך להצטרף לקהילה ספציפית בתוך הרשת. באתר הראשי של Mastodon יש רשימה של שרתים מומלצים שתוכלו לסנן לפי אזור, נושא, שפה ומהירות ההרשמה. יש גם Mastodon Instances המספקים אפשרויות סינון אחרות.
השרתים במסטודון
מסטודון מורכבת מקבוצה של שרתים/ספקים המחוברים יחד ויכולים להחליף מידע זה עם זה. כל שרת הוא בבעלות ובהפעלה עצמאית, המאפשר למסטודון להציע למשתמש יותר פרטיות ושליטה מכיוון שאינה כפופה למדיניות האלגוריתם של חברה אחת.
יצירת שרת – השרתים יכולים להיות מופעלים על ידי יחידים, קבוצות או ארגונים. כל משתמש יכול ליצור קהילות משלו, עם כללים משלו ומדיניות ניהול.
הצטרפות לשרת– הצטרפות לשרת היא פשוטה ועובדת בדומה לאתרי מדיה חברתית אחרים, וכל משתמש יכול להצטרף לכל שרת שהוא רוצה, לפי תחומי העניין או לפי המיקום הגאוגרפי. חלק מהשרתים מאפשרים לכל אחד להצטרף, בעוד שאחרים הם להזמנה בלבד או דורשים אישור של מנהל מערכת.
שימוש בשרת – אפשר לפרסם בשרת פוסטים ציבוריים, לא רשומים ופרטיים, ולעקוב אחר משתמשים אחרים כדי לראות את העדכונים שלהם בציר הזמן. בנוסף ניתן להוסיף משתמשים אחרים לקהילה ולשתף פוסטים מבוססי טקסט, הנקראים "toots", ציוצים מחדש הנקראים "בוסטים" ותמונות וסרטונים. מסטודון תומך גם באזהרות תוכן, אימוג'ים מותאמים אישית, אווטארים ועוד.